Bemutatkozás

Hegedűs Péter vagyok, órás. Büszke vagyok rá, hogy 3 éves órásképzés keretében végezhettem el az iskolát. A szakiskola elvégzése után a 10 legjobb tanulót kiválasztották és elküldtek minket egy quartz-óra tanfolyamra. Itt intenzív 8 hónap alatt kitanultuk a quartz órák csínját-bínját. Ezután kerültem a Seiko-szervízbe. Az első “igazi” munkahelyem egyben és valószínűleg az utolsó is.
A szakmába betekintést és alapismereteket nyújtott, elegendő volt ahhoz, hogy elkezdjem a szakmát, és végigjárjam a tradicionális ranglétrát. Először a faliórák, az ébresztőórák, ezután az egyszerű karórák, és utána a komplikáltabb ébresztős, automata, és stopperes mechanikus és quartz karórák. Eközben a vezetői ranglétrán is haladtam, mint dolgozó, 2. helyettes, főnők helyettes, főnök, majd tulajdonos. Társammal Jasper Henrikkel,aki szintén órás, együtt kezdtük a J.H.P. Time Bt-t és a mai napig együtt dolgozunk.

Az óraszerkezeteket többféleképpen osztályozhatjuk. Ha komplikáltság alapján nézzük, akkor megkülönböztetünk:alap, quartz, naptáras, automata, stopperes, ébresztős, és ezek variációit.

A mai világban újból teret nyernek a mechanikus karórák, amit a tradicionális márkák ki is használnak, és a kínálat, mint típusban, mint árban igen széleskörű. Az árak emelkedésével természetesen nőnek a vásárlók igényei is, pedig a technikai innováció nem olyan gyors, mint ahogy az árak és az igények emelkednek. Van olyan óragyár, aki hosszú évek óta, ugyan azzal a szerkezettel szereli az óráit.

Az órák szíve, vagyis a szerkezete nagyban befolyásolja az óra árát (ami természetesen sok dologból áll össze, pl. anyagok, design, márkanév, stb…) és ami a legfontosabb, a pontosságát, és megbízhatóságát, használhatóságát, tehát amit a tulajdonos érzékel.

A mechanikus órának ezen tulajdonságai a következőkből állnak össze! 1. Az energiatárolóból, aminek az a feladata, hogy mozgassa a kerékrendszert úgy, hogy a működési tartományában a lehető legegyenletesebben adja át az általa tárolt energiát. 2.A kerékrendszer, melynek a feladata, hogy az energiát a legkisebb veszteséggel eljuttassa a gátszerkezetig. Ebben nagy szerepet játszanak a megmunkálások, az anyaghasználat, a csapágyak típusai, stb… 3.A gátszerkezet, ami a forgó mozgást átalakítja, jobbra-balra vagyis billegő, rotáló mozgássá és ezt az energiát átadja a billegőnek. Ez a mozgás az emelő elven alapul, ezért az emelő síkok kialakításán a használt anyagok minőségén és nem utolsó sorban az olajozáson nagyon sok múlik. 4.Billegő, vagy szabályzó, aminek az a feladata, hogy a megadott lengésszámát (pl: 18.000, 21600, 28800, 36000) lehető legpontosabban tartsa! Ez nagyon összetett feladat, és ezért is a legérzékenyebb része a szerkezetnek. Befolyásoló tényező többek között az óra helyzete, a környezet hőmérséklete és annak változásai, stb… Ezért itt is különösen fontosak a felhasznált anyagok minősége, a megmunkálása, és a kidolgozása is.

Ezek összességéből és finomságaiból tevődik össze egy óra pontossága és megbízhatósága. Természetesen ezeket az alpontokat hosszú oldalakon keresztül lehet fejtegetni (amit majd egyszer meg is teszek) és külön ki lehet térni a gyártók egyedi megoldásaira, melyek márka- specifikusak is. Mivel nagyon sok megoldási típus létezik és ezen megoldások kombinációja is,ezért minden gyártó mást emel ki és/vagy máshogy hívja az általa használt megoldásokat, aminek az összessége befolyásolja a szerkezet paramétereit.

A magazin teljes tartalma az alábbi linken megtekinthető itt https://seikoboutique.hu/media//magazine/SEIKO_magazin_04_rev1.pdf