Alkatrészek létrehozása

“Az órás feladata mindennemű időmérőeszköz javítása, alkatrészének készítése és cseréje. “Ez volt az első mondat az első órán, amit meg kellett tanulnunk Vályi Hubától .

Természetesen a mai világban már nem olyan sűrűn készítünk alkatrészeket ,mert sok mindent meg lehet vásárolni és van, amit nem érdemes megcsinálni ,mert gazdaságilag nem kifizetődő. Természetesen van olyan is, amit nem lehet célszerszámok és célgépek nélkül kivitelezni.

De például egy felhúzó tengelyt vagy billegő tengelyt meg lehet csinálni. Ha van mintánk, akkor egyszerűbb a dolgunk, ha nincs, egy méretezett rajzot vagy skiccet készítünk. Az anyag kiválasztásával kezdünk. Ha ez meg van, akkor az esztergába befogott munkadarabon kialakítjuk a végcsapot, aminek a hossza nagyon fontos, hogy betolt állapotban ne akadályozza az óra működését, de teljesen kihúzott állapotban is meglegyen a végcsap tartó funkciója. Ezután kialakítjuk a négyszög hosszát és vastagságát (itt a hengerből kialakítható legnagyobb négyszögre törekszünk), ahol a hornyos kerék lesz majd. Utána a körmös kerék helyét esztergáljuk meg. Azután a csapágylemez által kért megfelelő méretet csinálunk. Ez azért fontos, mert régi zsebóráknál előfordul, hogy a kikopott csapágylemez miatt kiengedi a tirett a tengelyt, és azt elveszítik. Egy megfelelő méretre igazítással ez kiküszöbölhető. Ezután a horony elkészítése következik. Az esztergálás ezen az oldalon elkészült, majd egy új fogást veszünk az anyagon és kialakítjuk a menetes szár méreteit, és a menetet is rá vágjuk.

Ezek után már “csak” a négyszög elkészítése van hátra, amire nagyon kell figyelni, mert ha azt elrontjuk, az egész munkadarab selejtes lesz. A négyszög készítésénél folyamatosan ellenőrizzük a hornyos kerék sima futását minden pozícióban.

A munkadarab végső próbája, a beépítése és kipróbálása működés közben. Ha jól működik és esztétikailag is megfelelő, jó munkát végeztünk!

Írta:Hegedűs Péter(órás)